Maatschappelijk, Duurzaam, Sociaal en Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk & Sociaal verantwoord ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel.

Voor alle mensen 

Op onze familiebedrijf werken alle generaties mee en houden we van een gemoedelijke sfeer. We bieden regelmatig werk plekken voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het sociale aspect  reikt verder dan lokaal.  We werken namelijk samen met Made Blue (klik voor meer info). Hiermee verkopen wij tafelwater uit eigen duurzame bron, vervolgens zorgt Made Blue per fles voor 1000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden namens ons. Naast de waterputten die in deze landen nu gerealiseerd worden heeft dit concept ook weer een duurzame functie. Door niet met vrachtwagens vol plastic flessen rond te rijden maar gewoon fris gekoeld leiding water te serveren wordt ook weer veel Co2 uitstoot voorkomen.  Mede hierdoor mogen wij met trots zeggen dat wij het Certificaat Sociale en Duurzame Onderneming met 4 sterren hebben behaald! 

Zonnepanelen en warmtepomp.

Op het dak van onze koeien liggen 900 zonnepanelen. Hiermee wekken dubbel zoveel stroom op aks we nodig hebben. Naast de zonnepanelen werken we met een bodem warmte pomp. Deze koelt in de zomer het gebouw middels 14 kilometer "vloerverwarming". De warmte wordt opgeslagen in de grond en in de winter weer gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Educatie

Op de boerderij (langs de horeca) organiseren we doorlopend activiteiten waarbij mensen op hun manier in contact komen met het platteland. Voor de ene is dat een stoomcursus boer(in) met trekker rijden en een echte koe melken. Voor een ander is dat vergaderen of trouwen in de hooiberg. Op deze manier zien gasten waar hun voedsel vandaan komt. 

Afval bestaat niet !
Al voor dat het "hip" was deden we aan afval scheiding en waar mogelijk hergebruik van diverse materialen. Zo is onze erfverharding circulair, maar ook veel wandbekleding en diverse meubilair is gemaakt van materiaal dat een 2e leven gekregen heeft. Daarnaast scheiden wij ons afval al vanaf 2004 waarbij zelfs de etensresten uit de horeca gebruikt worden bij het voerproces van onze eigen koeien.

Duurzame dieren
Onze dieren beschikken over veel meer ruimte dan wettelijk en economisch voorgeschreven wordt. 
Wij gebruiken eigen melk, vlees van eigen koeien die een goed leven hebben gehad en kopen zo mogelijk lokaal in. De koeien lopen niet echt in een stal maar onder een dak. Ze lopen dus altijd in een buitenklimaat en zien al het groen om hun heen. Mochten de koeien het weiland in willen dan kan dan uiteraard ook. Ze hebben 24 uur per dag toegang tot de wei. In de praktijk blijven veel koeien hangen onder het afdak. Dit komt waarschijnlijk omdat ze daar een zachte lig en loopvloer hebben die misschien wel comfortabeler is dan het weiland. Naast deze ruimte fokken we bewust met meerdere koeienrassen door elkaar heen. Hierdoor hebben we een leuke bonte veestapel, multiculturele stal . Als je rassen kruist krijg je automatisch sterkere dieren. Dit noemen we het heterosis effect.  We gebruiken rassen die niet alleen gericht zijn op melkproductie maar ook op gezondheid. Door deze keuzes gebruiken we nagenoeg geen medicijnen meer voor onze koeien. We zijn daarmee al jaren het best presterende moderne melkveebedrijf in onze dierenartsenpraktijk op het gebied van dierengezondheid. Het leuke is dat je onze koeienstal altijd kan bezoeken, je loopt vanaf de openbare zand straat zo de stal in.