De Boerderij,
een duurzame, diervriendelijke en moderne veehouderij...
Onze naam Boerderij en Gasterij 't Dommeltje gebruiken we natuurlijk niet zomaar. "t Dommeltje is van oorsprong een boerderij en is dat nog steeds. Alhoewel de boerderij tegenwoordig een aparte BV is (Roodbont BV) drukt deze nog steeds de stempel op de locatie. Op deze pagina meer info over "Roodbont BV". De boerderij is een (voor tegenwoordig) redelijk kleinschalige melkveehouderij met natuurbeheer. Onze veestapel bestaat uit ongeveer 120 koeien. Hiervan zijn 65 volwassen melkkoeien en 55 stuks jongvee (aanwas 0-2 jaar oud). Op een kleine 40 hectare grond produceren we mais en gras als voer voor onze koeien en kalfjes. Wat houdt ons bezig ?
Koetjes en kalfjes
We weten als geen ander hoe het idee "kalfje bij de koe" in de maatschappij leeft. Wij houden ons hier als maatschappelijk verantwoord modern bedrijf uiteraard serieus mee bezig. We proberen in onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk rekening te houden met deze maatschappelijke wens. In onze zoektocht naar een werkbare situatie kwamen we tot de volgende conclusies en wijzigingen.
Uitgangspunt/concept melkveehouderij.
Het idee achter het kalfjes bij de koe laten lopen zal voor veel mensen zijn dat dit fijner voor de dieren is. In de praktijk ligt dit toch wat anders. Laten we u mee nemen hoe een melkveehouderij werkt. De basis van een melkveehouderij is het melken van koeien. De koe geeft melk als zij een kalfje krijgt. Dus voor een gezonde en economisch haalbare bedrijfsvoering dient de koe ieder 1 tot 2 jaar een kalfje te krijgen. De koe krijgt dan een meisje (vaars) of een jongen (stiertje). De meisjes blijven op het bedrijf en zijn na 2,5 jaar uitgegroeid tot een volwassen melkkoe. Ze krijgen op deze leeftijd een eerste kalfje en zo worden zij ook een melkkoe. Dit is de aanwas om de veestapel op peil te houden. Zij "vervangen" de oma koeien. De stiertjes gaan naar een vleesveehouderij. Zij kunnen niet blijven omdat we daar geen vergunning voor hebben. Na ongeveer 2 weken verlaten zij het bedrijf.
Waarom willen we kalfjes bij de koe laten lopen?
Dat is natuurlijk "het plaatje". Wie wordt er nu niet blij van een kalfjes bij de koe. Een moeder met kind, fantastisch om te zien.
Waar lopen we tegen aan?
Het begint met het meer aan het toeval over laten. Een kalf dat net geboren is heeft snel biest van de moeder nodig. Als we de natuur zijn gang laten gaan zal 70% van de kalfjes ook wel bij de moeder willen drinken. Maar er is ook een groep kalfjes die wat zwakker zijn of waarvan de moeder niet meer zo'n sterk moederinstinct heeft. De moeder gaat er dan vandoor en het kalf moet maar zien hoe hij/zij zich redt. Je moet dan als boer heel goed op letten hoe dit gaat. Lastig want er zit geen "tankmeter" op het kalf waar je aan kan zien hoeveel het gedronken heeft. Ook kan het zijn dat een kalf de eerste paar dagen goed drinkt maar dat het daarna minder wordt. Een praktische en goede oplossing is melk "bij" geven met de fles.
Het kalf zelfstandig en tam maken
Er komt een moment dat het kalf zelfstandig verder gaat. Een stiertje moet na 2 weken het bedrijf sowieso verlaten. Ook dienen de kalfjes hanteerbaar en tam te worden. Dit is wel zo veilig voor de mensen die er mee werken. Ook voor het kalf fijn dat ze niet schuw wordt en geen stress ervaart van mensen. Weer een reden om het kalf niet volledig los te laten. Een kalf zelfstandig maken dat 3 maanden bij de moeder gelopen heeft is heel erg stressvol voor moeder en kind. Wij kiezen er daarom voor dat de kalveren al vrij snel melk uit de emmer krijgen en met soortgenoten in een groep samen staan. Moeder en kind kunnen elkaar wel altijd aanraken, likken etc. Op deze manier verloopt het scheiden meer geleidelijk en daarom dus ook diervriendelijk.
Duurzaam fokken
Een duurzaam en diervriendelijke veehouderij is een kwestie van lange termijn denken. Niet gaan voor de hoogste melkproductie. Hoe doen wij dit? Wij werken op onze boerderij met kunstmatige inseminatie. Op ons bedrijf gebruiken insemineren we meestal met het Fleckvieh ras. Te herkennen aan de "witte kop". Dit ras geeft minder melk dan de bekende zwartbont Holstein koeien. Voordeel van deze koeien is wel dat ze zichzelf "minder weg geven". Dit ras past haar melkproductie meer aan wat goed voor haar is. Ze worden dus ook niet broodmager en heeft meer weerstand. Daardoor worden ze ook nauwelijks ziek. Met trots kunnen we dan ook vertellen dat onze dames nagenoeg geen medicijnen nodig hebben om gezond te blijven. Voorkomen is beter dan genezen !
Natuurbeheer
Als plattelandsbedrijf werken we natuurlijk constant met de natuurlijke elementen. Daarnaast hebben we een samenwerking met stichting "Het Brabants Landschap". Wij gebruiken hun grond voor het maken van natuurhooi. Deze gebieden zijn goed voor de biodiversiteit door de vele soorten bomen, struiken en poelen. Ook op onze eigen grond proberen we zo circulair mogelijk te werken. Zo gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen in het gras en passen we beweiding toe op ons huisperceel. De insecten zijn ons dan weer dankbaar voor de koeienvlaaien !

